Ali

  Kabouter 2

‘In de bloemetjestijd bloeien die met kleine, witte bloemetjes. Er zitten altijd kriebelbeestjes (= insecten) op omdat er een beetje zoet (= nectar, dunne honing) in de bloemetjes zit! Dat vinden die diertjes lekker! Lust jij zoet? In de warme tijd (= zomer) groeien er kleine ronde dingetjes

(= vruchtjes, pruimpjes) aan de bomen. Jullie noemen ze geloof ik, pruimpjes. Sommige zijn geel, andere rood maar ze smaken allebei heerlijk als ze rijp zijn. Wij maken er lekkers van om te eten.’ Bijvoorbeeld lekkere pruimenjam.

Pruimen

Route naar volgende Kabouter

Ga op de driesprong links. Na 20 meter zie je rechts, een stukje van het pad af, enorme stenen liggen. Loop daar naar toe. Loop vervolgens langs de stenen, recht op de boom af. Vlak voor de boom ga je naar rechts, een houtsnipperpaadje op in de richting van het water.

Waar staat Kabouter Ali?

Recept Pruimenjam

Pluk of raap de pruimpjes en was ze thuis goed af. Haal de pitten eruit, weeg hoeveel je hebt en doe ze met ietsje pietsje water in de pan. Zachtjes laten koken en fijnmaken met behulp van een blender of een zeef. Doe er geleisuiker bij (de benodigde hoeveelheid staat op het pak geleisuiker). Doorroeren en nog even laten koken. Daarna in een schone pot doen die je even voor het vullen met heet water omspoelt zodat hij niet barst. Zet de gevulde pot op zijn kop en laat hem afkoelen. Lekker op brood, taart en koek maar ook over het toetje! En: zelf gemaakt!