Koekie

  Kabouter 11

Hoor je de bladeren ritselen in de wind? En wat ruikt het hier lekker naar ‘bos’!

Zie je het? Bomen en struiken moeten overeind blijven staan, ook als het hard waait. Daarom hebben ze dikke wortels waarmee ze vast staan in de grond. Bij sommige bomen en struiken kun je een stukje van de wortels zien.

Kabouters houden van dit soort paadjes. Lekker door het bos heen lopen zonder dat iemand je ziet. En komt er toch iemand aan, dan duiken we snel weg achter een struik. Soms ligt hier heel veel rommel van mensen, maar gelukkig komen er regelmatig andere mensen om

de rommel op te ruimen. Voor kabouters is die rommel meestal te groot en te zwaar.’ (Een paar keer per jaar organiseert Stichting Bultparkcomite een schoonmaakactie met een groep schoolkinderen. Ook zijn er verschillende particulieren die rommel opruimen).  

In sommige bomen groeien groene planten (klimop), vaak tot bovenin de boom.

Tussen de blaadjes maken vogels hun nestje, andere vogels eten in de koude tijd en in de bloemetjes tijd van de zwarte besjes (mensen kunnen die niet eten). De blaadjes blijven altijd aan de plant zitten en dat staat leuk in de koude tijd. De meeste andere planten hebben dan geen blaadjes meer.

Klimop

Bloei

Blaadjes

Route naar volgende Kabouter

Kijk uit voor fietsers en loop naar de brug toe. Het water kun je, als het windstil is, gebruiken als ‘wolkenspiegel’. De wolken weerkaatsen dan in het water.

Over de brug ga je het paadje links op.

Waar staat Koekie?

Nestkasten

Aan het eind van het pad hangt, hoog in de boom, een nestkast voor spechten. Er hangen meer kasten in het park. Sommige vogels broeden graag in holletjes in oude bomen maar oude bomen vind je nog bijna niet in het park. Daarom hangen er nestkasten om de vogels te helpen. Verschillende kasten zijn door kinderen getimmerd. Je kunt voor thuis zelf een of meer kastjes maken. De kans dat er een vogel in broedt is het grootst bij een kast voor pimpel- of koolmezen. Kijk op de site van Vogelbescherming Nederland voor een werktekening.

Er is wel eens een kabouter geweest die in de nestkast van een vogel wilde gaan wonen maar dat is nooit gelukt omdat het vogelgat te klein voor ons is.