Stoetel

  Kabouter 1

Op het ronde dijkje staan rozen die heel lekker ruiken in de warme tijd (= zomer). Wij kabouters plukken soms een paar bloemblaadjes om die tussen onze kleren of op ons beddenkussen te leggen. Ruik er maar eens aan!  Op de bloemen zitten vaak kriebelbeestjes (= bijen en andere insecten. Insecten hebben 6 poten). Als de bloemen uitgebloeid zijn groeien er ronde vruchten (= de bottels), voor in de plek. Van die vruchten wordt in een fabriek Roosvicee gemaakt.

 ‘Er liggen boomstammen om op te zitten maar voor ons zijn die veel te dik om op te klimmen. Jammer hoor! 

Op de grond liggen in stukjes gehakte takken en stammetjes van bomen en struiken. Voel je hoe lekker dat loopt? In de blaadjestijd (= herfst) groeien er soms paddenstoelen op de stukjes hout.’

Recht voor je staan twee kleine kabouter voetbaldoeltjes. Als het gras kort gemaaid is, doen we daar spelletjes met een grote kastanje die we als voetbal gebruiken. Als het gras te lang, is kan dat niet, omdat we dan bijna niet kunnen lopen! Ook kriebelen die lange sprieten zodat we aldoor moeten lachen!

Zie je het? In de bomen hangen kleine huisjes (= nestkastjes). Die zijn voor vogels. In de bloemetjestijd (=lente) gaan ze soms een tijdje in zo’n huisje wonen. Ze maken er een nestje in, leggen eitjes en na een tijdje komen er kleine vogeltjes uit de eitjes.

Soms valt zo’n jonkie uit het nest. Als dat gebeurt proberen wij hem weer terug te zetten!

Ohja, vergeet niet naar mijn recept voor kabouterthee te kijken.

Japanse Bottelroos

Paddestoel met blaadjes

Route naar volgende Kabouter

Ga het tegelpad voor het grasveld met de kabouterdoelen op naar rechts, op de driesprong ga je links, dan loop je (rechts) langs heel hoge struiken, het lijken wel bomen!

Waar staat Stoetel?

Recept Kabouterthee

Pluk uit de pluktuin drie takjes munt of een paar takjes citroenmelisse voor thuis. Laat een halve liter water koken, doe de takjes in de pot en giet het kokende water erop. Een paar minuten laten trekken. Je kunt ook in ieder kopje een takje doen.